Virtuvės baldai - dizainas ir funkcionalumas
Spausdinti

( 112 )

Kurdami šiuolaikiškus modernius virtuvės baldus susiduriame su begale pasiūlymų ir patarimų, tad dažnai sunku susigaudyti ir nuspręsti, kurie pasiūlymai tikrai racionalūs ir vertingi, o kurie tik įneš daugiau sumaišties į jūsų buitį. Kadangi visi žmonės yra skirtingi, su savo įpročiais ir pomėgiais, tai nėra vieno teisingo atsakymo. Šiuolaikiški virtuvės baldai yra kuriami individualiai kiekvienam žmogui, taip, kad jie geriausiai atitiktų jo poreikius, įpročius ir charakterį.

12.jpgVieni žmonės naudoja virtuvę tik pusryčiaudami ar gerdami kavą ryte, tuo tarpu kiti joje praleidžia beveik visą dieną, gamindami bendraudami ar net dirbdami joje. Svarbu apsispręsti, kiek jums svarbus maisto gaminimas. Kūrybingam kulinarui prireiks didelių darbo paviršių ir sudėtingos įrangos. O jei šis kulinaras nusiteikęs ir pramogauti, tai darbiniai paviršiai galėtų persipinti su valgymo ir užkandžiavimo zonomis. Virtuvė - tai ne tik maisto gaminimas ir darbas, bet viena puikiausių modernaus interjero detalių, suteikiančių jūsų namams savitą stilių ir jaukumą, taip pat atspindinčių ir žmogaus statusą.

Taigi šiuolaikiniam pasaulyje, kai žodžiai „modernus“, „stilius“, „dizainas“ yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis, virtuvė taip pat tampa vis žavesnė. Naudojama vis daugiau įvairiausių medžiagų ir įrengimų, kad palengvinti jūsų gyvenimą ir kad laikas praleistas virtuvėje jums suteiktų kiek įmanoma daugiau džiaugsmo.

Virtuvės funkcionalumas yra antras, bet ne mažiau svarbus kriterijus, kad jūsų virtuvė galėtų vadintis moderni ir šiuolaikiška. Kuriant virtuvę reikia nepamiršti apie pagrindinę jos paskirtį – maisto gaminimą, virimą, produktų ir daiktų laikymą. Visgi nereikėtu susikoncentruoti vien i tai, kaip sutalpinti visus virtuvės rakandus, bet ir pabandyti pasiekti, kad spintelių dizainas būtų pakankamai rafinuotas. Kai virtuvė atskirta nuo valgomojo, spinteles galima išnaudoti kuriant vientisą dizainą, o kai virtuvė ir valgomasis vienoje patalpoje – bendra daiktų laikymo zona suteikia lankstumo projektuojant. Vienas iš esminių veiksnių, lemenčių patalpos charakterį yra virtuvės ir valgomojo sąveika. Nors dažnai patalpų sąveiką apsprendžia būsto architektūrą, baldai gali padėti, sujungti ir atverti, arba atskirti šias dvi erdves. Sujungus erdvės patalpą atrodo erdvesnė ir sąlygoja laisvesnį bendravimą. Atskiros erdvės leidžia pritaikyti valgomajį kitokioms veikloms, kaip pavyždžiui dokumentų tvarkymui ar panašiai. Labai svarbi detalė valgomajame ar virtuvėje yra stalas. Nesvarbu kaip dažnai jūs gaminate valgyti, stalas visada yra traukos centras. Juo gali tapti ir pratęstas stalviršis, sala ar sieninis baras.

Dar vienas labai svarbus aspektas yra apšvietimas, kuris išryškins pageidaujamą sukurti atmosferą. Išanalizavę savo maisto ruošimo ir laisvalaikio leidimo įpročius, pagal juos išdėstę virtuvės zonas, išsirinkę jūsų stilių atitinkantį dizainą ir visą tai pritaikę prie jūsų būsto specifinių erdvių, susikursite virtuvę, kuri taps jaukiausia jūsų namų interjero dalimi ir džiugins ne tik jus, bet ir jūsų svečius.

Virtuvės palnavimas ir zonų paskirstymas
Virtuvėje turi būti pakankamai vietos ir patogu dirbti. Jau nuo XIX amžiaus tiriama kaip galima optimizuoti darbus ir judėjimą virtuvėje. „Frankfurt Kitchen“ („Frankfurto virtuvė“) – 1926 -aisiais sukurta dizaino koncepcija, jau buvo šiek tiek optimizuota palengvinti darbą ir sutrumpinti judėjimo kelią virtuvėje. 60-ajame dešimtmetyje buvo atrastas „darbo trikampis“, kuris aprašo loginį ryšį tarp skirtingas pagrindines virtuvės zonas jungiančių judėjimo kelių (laikymas, ruošavimas, gaminimas). Visa „darbo trikampio“ esmė yra tame, kad atstumas tarp plautuvės, viryklės ir šaldytuvo neturėtų būti didesnis nei dviejų ištiestų rankų ilgis. Jei atstumas trumpesnis tai vėl nebepatogu. (Darbinis virtuvės trikampis) (The Work Triangle) Sėkmingos virtuvės planavimas prasideda nuo zonų išdėstymo. Šiuo metu yra išskiriamos penkios pagrindinės virtuvės zonos:

  • Produktų laikymo zona
  • Šioje zonoje yra tipiški reikalingi produktai, tokie kaip konservai, ryžiai, kruopos, makaronai, be abejo ir šaldyti maisto produktai.
  • Daiktų laikymo zona
  • Šioje zonoje laikomi indai, stiklinės, puodeliai, peiliai, šaukštai ir šakutės.
  • Plovimo zona
  • Šioje zonoje įrengiamos šiukšliadėžės, taip pat laikomi plovikliai ir plovimo priemonės, taip pat įrengiama kriauklė ir indaplovė.
  • Valgio paruošimo zona
  • Ši zona – pagrindinė darbo virtuvėje vieta. Čia atliekama dauguma maisto ruošos darbų. Virtuviniai įrankiai, pjaustymo lentelės, peiliai, o taip pat ir prieskoniai ir daugybė kitų reikalingų daiktų turi būti tvarkingai laikomi kuo arčiau šios darbo vietos.
  • Virimo zona
  • Šioje zonoje tvirtinama viryklė, orkaitė, garvirė, mikrobangų krosnelė, gartraukis, laikomi puodai, keptuvės ir kt.

    Šių penkių zonų pasiskirstymas ir pritaikymas atitinkamiems asmeniniams poreikiams yra vienas svarbiausių modernios virtuvės uždavinių. Šių zonų išdėstymas turi atitikti jūsų įpročius, gyvenimo būdą ir žmonių kurie naudosis šia virtuve skaičių. Reikėtų apgalvoti visus žemiau išvardintus punktus ir pradėti kurti savo būsimos virtuvės viziją. Prieš pradėdami pamąstykite, kas jums labiausiai patinka, ir ko labiausiai trūksta jūsų dabartinėje virtuvėje.

  • Nustatykite savo asmeninį saugojimo vietos virtuvėje poreikį: (pdf)
  • Įsitikinkite, kad zonų tvarka atitinka jūsų poreikius (kairia-/dešiniarankis).
  • Įsitikinkite, kad kiekvienoje zonoje yra pakankamai naudingos erdvės laikymui.
  • Pasirinkite stalčius su aukštomis nugarėlėmis ir uždarais aukštais šonais. Jūs laimėsite daugiau naudingos erdvės laikymui.
  • Planuokite atsargų laikymą ergonomiškai teisingai pasirinktose virtuvės zonose.
  • Įsitikinkite, kad stalčiuose vyrauja tvarka, tai padės pasiekti perstatomų vidinių pertvarėlių sistemos.
  • Venkite lentynų apatinėse spintelėse. Naudokite stalčius ir ištraukimo sistemas.
  • Stalviršio aukštį pasirinkite pagal savo ūgį.
  • Įsitikinkite, kad virtuvės įranga yra sumontuota jums patogiausiame aukštyje.
DSCN0586.JPG

 Į baldus įmontuojama buitinė technika  yra neatsiejama modernios virtuvės dalis. Ji suteikia virtuvei vientisumo ir išbaigtumo. Moderniai virtuvei – moderniausia buitinė technika.


Daugumą  žymiausių pasaulyje šiuolaikinių modernių virtuvės baldų gamintojų, rasite paspaudę šias nuorodas:

Italian Kitchen Design
Naujoji virtuvės koncepcija

Taigi, pradedant planuoti virtuvę reikėtų peržvelgti siūlomus katalogus ir nuotraukas, išsirinkti jums patinkantį stilių (spalvų ir medžiagų derinius, bei dizainą) ir tada susirasti gerą virtuvių projektuotoją, kuris galėtų perkelti jūsų idėjas į realų virtuvės maketą kompiuteryje. Esame įsitikinę, kad kreipęsi į mus, jūs padarysite geriausią sprendimą pradedant projektuoti savo svajonių virtuvę, kuri virs nepriekaištingai įgyvendinta realybe.

 

Telefonas užsakymui

UK
mob.: 07875762632
Lithuania
mob.: +370 687 34818
phone:+370 687 34818
info@alkena.lt
Klaipėda, Dubysos g. 19,
Baldų pasažas "DECO", 2 aukšt.

Virtuvės priedai